Така изглежда кораб, разрязан заедно с 4200-те коли на борда

Така изглежда кораб, разрязан заедно с 4200-те коли на борда
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    03.12.2020
  • Share:

Американският портал Jalopnik публикува снимки от първия етап от рециклирането на кораба MV Golden Ray, който се преобърна край бреговете на Брънзуик, щата Джорджия, през септември 2019 г. с 4 200 нови автомобила в трюмовете, предават световните осведомителни агенции.

 

 

Съдът е разрязван на части заедно с товара с помощта на гигантски верижен трион.

 

 

 

 

 

Изваждането на автомобилите се оказало прекалено сложно и скъпо. Затова било взето решение колите също да минат "под ножа" и да бъдат претопени заедно с парчетата от кораба.

 

Малко преди да заседне в плитчина и да се обърне скоро след потеглянето си от Джорджия, MV Golden Ray бил натоварен основно с автомобили Hyundai и Kia. На борда обаче има и доста пикапи Chevrolet и Ram.

 

 

 

 

 

 

Самият трион, с който разрязват кораба, прилича на мостов кран, "стъпил" на две баржи. Versabar VB-10000 е произведен през 2010 г. за извеждане от експлоатация на нефтени платформи и може да вдига до 7 500 тона. Всяка от плаващите платформи има по четири двигателя, които я позиционират. Стоманената режеща верига се движи със скорост 2 метра в минута. MV Golden Ray ще бъде разрязан на осем секции с тегло между 2 700 и 4 100 тона.

 

 

Станете почитател на Класа