Племето, в което черпят със секс

Племето, в което черпят със секс
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    18.09.2020
  • Share:

В областите Кунене и Омусати в Северна Намибия живеят полуномадските народи овахимба и овазимба. При тях е обичайно жените да се занимават с дейности като доене на кравите и отглеждане на децата докато мъжете ходят на лов и понякога отсъстват за много дълго време.

 

С численост над 50 000 души, химба са полигамно племе, в което момичетата се омъжват за партньори мъже, избрани от бащите им, когато стигнат пубертета, пише pulse.ng.

 

 

Голяма част от тяхната култура се е запазила въпреки западното влияние.

 

 

Една от традициите им е правилото „мъжът е на първо място“. Жената има слабо или никакво мнение при вземанието на решения. На първо място е подчинението към изискванията на съпруга.

 

 

„Когато гост почука на вратата, мъжът показва своето одобрение и удоволствие от това, че вижда госта си, с обичая „окужеписа омуказенду“ – жената се дава на госта да спи с нея докато съпругът спи в друга стая. В случай, че няма друга свободна стая, съпругът спи отвън“, посочва „Гардиън“.

 

 

Това намалява ревността и укрепва връзката.

 

 

Друга традиция, устояла на времето, е правилото „къпането е забранено“. Вемсто да се изкъпят, жените си правят „опушваща баня“ и слагат ароматна смола по кожата. Те са водени от вярването, че червеният цвят символизира земята и кръвта. Тяхната червена кожа е нещото, което ги прави уникални. Червеният цвят е паста, направена от насекоми и растения, и функцията ѝ е да пази кожата от парещото пустинно слънце и ухапвания от насекоми.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа