Страшно премеждие с...

Страшно премеждие с...
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    22.05.2020
  • Share:

Лекари от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" спасиха майката на известния български актьор и режисьор Влади Въргала. 

 

 78-годишната жена получила исхемичен инсулт, приложен й е модерен метод, утвърден като стандарт в лечението на мозъчни удари, и към момента не е с опасност за живота.

 

Пациентката е приета в болницата в петък. Преди време тя се сдобила с имот в близко село до Велико Търново, а в злополучния ден й прилошало, докато работела в градината. Докарана е в Спешно отделение в съзнание, а медиците успели да извършат своевременно необходимите изследвания, свързани с оценка на неврологичния й статус. Това дало шанс да бъде приложен методът „Интравенозна тромболиза”, пише вестник "Борба". 

 

https://zdrave.to/media/source/202005/1589962871_4d.jpg

 

Способът представлява вливане на система със специален препарат, разграждащ образувалия се в мозъчния съд тромб, и по този начин настъпва възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. След интервенцията 78-годишната жена е настанена в реанимация, а по-късно преведена в Интензивния кардиологичен сектор на Отделението по сърдечносъдови болести.

 

Майката на актьора ще продължи възстановяването си в болницата поне още седмица. След дехоспитализиране обаче ще се наложи интензивна и продължителна рехабилитация.

Станете почитател на Класа