Особености на мюсюлманския дом

Особености на мюсюлманския дом
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.02.2020
  • Share:

По време на пътуване до Азербайджан посетих приятели, които живеят в тази страна. Показаха ми къщата си и в същото време говориха за малко известните особености на къщите и апартаментите, в които живеят мюсюлманите, пише известен руски благър.

Досега не знаех много и реших да го споделя с вас. Струва ми се, че хората от други религии може да не са запознати с тези характеристики, но те са доста интересни и важни!

Прозорците трябва да имат щори или затъмнени завеси

Приятелите ми ми обясниха, че в мюсюлманските страни често можете да видите красиви витражи в стари къщи и за това има причина. Това се дължи на факта, че къщата в ислямския свят е лично пространство и хората се грижат за своята конфидентициалност.

В съвременния свят всичко е по-просто, можете да си купите щори, можете да сложите красив тюл, можете да опънете завеси. 

Във всеки случай прозорците трябва да бъдат затворени, така че външни хора от улицата да не виждат какво се случва в стаите, особено ако в тях има жени.

Правилно оформление на стаята

Приятелите ми казаха, че ако площта на жилището позволява, оформлението на стаите трябва да бъде такова, че спалните да са по-далеч, а холът да е по-близо до вратите.

Това отново се дължи на ценността на личното пространство. В идеалния случай дори трябва да има мъжка част от къщата и женска част.
Но ако пространството не позволява, тогава се мисли така, че жените все пак да имат място за усамотение.

 

 

Между другото, тоалетната също трябва да бъде разположена така, че човек да не се изправи и да обърне гръб към Кибла. И разбира се, трябва да има вода в тоалетната, но аз знаех това отпреди.

Разположение на леглото

Оказва се, че мюсюлманите също така не си поставят леглото току така. Има правило, според което то трябва да стои така, че човек на него да може да спи от дясната си страна и с лицето си в посока на Кибла.

 

 

Това правило не винаги е възможно да се спазва в малки стаи, но мюсюлманите се стремят към това и ако площта позволява, те са щастливи да поставят леглото по този начин. По принцип цялата къща трябва да бъде разположена, като се вземе предвид тази посока.


Скромна кухня

Забелязах, че кухнята в мюсюлманските домове обикновено не е преходна. По-често това е доста закътано място, без излишъци. Оказва се, че това не е случайно.
Първо, правят кухнята затворена, за да могат жените да се чувстват комфортно и безопасно там. По същата причина в мюсюлманските домове кухнята често е в далечни помещения и няма големи прозорци.

Второ, оказва се, че според исляма се смята, че храната е само средство за попълване на жизнените сили и не трябва да се прави култ към нея.
Следователно мястото, където се приготвя храната, не трябва да бъде провокативно, а следва да бъде умерено.

Място за молитва

В дома на всеки мюсюлманин трябва да има място, където се извършва молитва. За хората от други религии това може да е непонятно, но мюсюлманите често отделят част от стаята за тези цели, държат килим и Корана там.

Приятелите ми казаха, че това не трябва да е случайно място, а също така насочено към Кибла,  достатъчно чисто, например в близост до работното пространство.

Станете почитател на Класа