По-добре не казвайте това на децата си

По-добре не казвайте това на децата си
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.02.2020
  • Share:

Без съмнение всеотдайните и любящи родители желаят само най-доброто за своите деца. И точно поради този факт се опитват да контролират всяка тяхна стъпка, непрекъснато да ги поучават и мотивират.

Някои фрази, които за възрастните звучат безобидно, могат обаче да навредят на детската психика. Това са думи, които обикновено изричаме автоматично, без дори да се замисляме, само, защото сме ги чували от своите родители.

Въз основа на мнението на психолозите, от Bright Side събират някои от фразите, които могат да повлияят на живота на децата в бъдеще.

"Можеш да бъдеш какъвто си поискаш"

Да подкрепяме децата в избора на техните хобита и интереси е добре. Изследванията сочат обаче, че ако амбициите от тяхна страна са нереалистични, това може да окаже негативно влияние върху тях. Те трябва да са наясно, че понякога не всичко се случва по начина, по който си го представят и е добре да имат "план Б", в случай че не успеят да сбъднат мечтата си за бъдещата си кариера, например.

 

 

Не всяко дете може да стане талантлив хирург, астронавт или футболна звезда, дори ако работи усилено за постигането на тази цел. И това е абсолютно нормално.

Задачата на родителите е да научат детето да бъде реалист и да си поставя постижими цели, както и да го предупредят, че е неизбежно да няма разочарования в живота си.

"Дори и да не можеш, трябва да го направиш"

Ако става въпрос за физическо натоварване, това може да навреди на детето. Подобна фраза бива изричана често от родители, които се опитват чрез децата си да осъществят несбъднатите си мечти (да станат балерина или пък известен и успял спортист). Детето трябва да се научи само да слуша тялото си и да реагира адекватно на болка и дискомфорт.

"Ти си точно като майка ти/баща ти"

Няма нищо лошо в това детето да бъде сравнено с някой роднина, но в положителен аспект. За съжаление обаче тези фрази обикновено имат отрицателна конотация и критикуват не само детското, но и поведението на родителя. Това обърква децата и ги кара да заемат или страната на бащата, или на майката.

"Най-добрият си. Никой не може да се сравнява с теб"

Дори и изречена с любов, подобна фраза може да доведе до неблагоприятни последици за самочувствието на детето, тъй като е възможно то да не посмее да опита нещо ново от страх да не се провали и да не отговори на очакванията на родителите си.

"Яж броколи, спанак, карфиол, полезно е"

Според изследователи от Чикагския университет, за децата думата "здравословно" с течение на времето се превръща в синоним на "не вкусно".

 

 

По този начин могат да се откажат да ядат всякаква здравословна храна, без дори преди да са я опитали. Ако искате детето ви да яде например карфиол, по-добре е да кажете, че той е вкусен и хрупкав.

"Не удряй брат си, сестра си"

Абсолютно нормално е понякога изпитаме негативни емоции към определен човек. И на децата, и на възрастните може да им е трудно да контролират чувствата си, това обаче не означава, че е невъзможно. И точно на това трябва да научим децата си - да приемат емоциите и да контролират реакциите си. Фразите "не бий брат си" или "не обиждай сестра си" често не са достатъчни, ако причината не бъде обяснена. Никое дете никога няма да отговори "Добре, няма!".

"Не се тревожи за глупости"

Не подценявайте проблемите детето си. Може би това, което за вас е глупост, за него е от особено значение, дори ако става въпрос за изгубена играчка. Когато демонстрирате пренебрежение към него, може да изгубите доверието му и да го откаже да обръща към вас за съвет или помощ, когато проблемът е наистина сериозен.

"Нека ти помогна"

Способността на детето само да определя кога наистина се нуждае от помощ и кога може да се справи само е едно от най-важните умения, които трябва да придобие още в ранна възраст. 

"Не пипай това, ще го счупиш"

Ако често повтарята тази фраза само ще накарате детето си да се чувства ограничено. Много вероятно е, ако я изречете, то да изпучне и счупи нещо, само защото сте го настроили на подсъзнателно ниво, че това ще се случи. Впоследствие, когато стане възрастен, то може да се страхува да изгради кариера, тъй като ще се страхува, че нещата няма да се получат така, както трябва. Ако се страхувате, че детето ви може да счупи или развали нещо ценно, по-добре кажете "Внимавай с това, страхувам се, че може да се счупи".

"Толкова си умен"

На пръв поглед тази фраза може да изглежда като добър начин да похвалите детето си. Но това може да го накара да мисли, че не е необходимо да влага много усилия, за да постигне успех, тъй като притежава естествен талант. По-добре е да насърчавате работата и усилията, които полага. Например "Работи толкова усилено по този проект" или "Знаех, че ще го направиш, защото отдели толкова много време и усилия".

"Мама не плаче. Всичко е наред"

Опитвайки се да защитят детето си от притеснения, някои родители се преструват, че всичко е наред, дори когато това не е съвсем така. Децата обаче реагират деликатно на подобни фалшиви емоции. Ако потиснете негативизма си и решите да се преструвате, това ще усложни не само вашата ситуация, но и отношенията ви с детето ви. Не е нужно да му разказвате всичко, което се е случило, но е важно да покажете с пример, че не трябва да се срамуват от собствените си чувства.

"Не говори с непознати"

Тази концепция е твърде сложна за разбиране от малките деца. Нещо повече, те могат да започнат да странят от всички непознати, включително тези, които се опитват да им помогнат (например пожарникари или полицаи). Вместо да забранявате на детето си да говори с някой непознат, по-добре е да му обясните как да се държи в определени ситуации. Например, ако някой подозрителен мъж му предложи бонбони или повика хлапето да отиде до колата си или до дома си.

Детето ви често ли чува тези фрази от вас? Кои други думи смятате, че могат да бъдат вредни за децата?

 


Станете почитател на Класа