Letґs Rock


Ново начало


Флуидни, плъзгащи се форми, които наподобяват леки планински възвишения. Преливащи едни в други ярки и наситени цветове. Светлинни инсталации и
фантастични скулптури. Когато гостите прекрачат прага на новия хотел nhow в Берлин, те се озовават в поетичния, забавен и почти сюрреалистичен свят на дизайнера Карим Рашид. В тази футуристична атмосфера някъде по средата между природата и кибер пространството изобилстват дигиталните мотиви.


Мебелите от фибростъкло са създадени специално за хотела. Деликатните извивки на осветените елементи отвеждат до ергономични табуретки и дивани с приказни форми. Не става въпрос за самоцелно търсена ултра екстравагантност, а за истински радикални тенденции. Те целят драстично да се скъса с миналото и да се създаде един съвременен свят, лишен от носталгия. „Моята визия включва технология, образи, материи, цветове, както и всички нужди, присъщи на живота в една по-семпла, по-незадръстена, но и по-чувствена обстановка. Дизайнът ни влияе на всички нива. Той може да продължи да дефинира и оформя нашите интериорни пространства, като в същото време създава нови възприятия и в крайна сметка нов език за общуване. Не спирам да си задавам въпроса дали физическият свят около нас е толкова експериментален, съблазнителен, свързващ, вдъхновяващ и поддаващ се на персонализиране, колкото дигиталният свят”, коментира Карим Рашид своята творческа философия. А за да обясни това, което прави, често му се налага да измисля и нови думи – „infostethic”, „technorganic”, „digipop”.


Game on


Стаите са напоени в златисто и розово или в синьо и сиво. Освен задължителната функционалност, дизайнерът държи да подсили и креативната страна на гостите. Интериорът е замислен така, че максимално да помогне на въображението да се развихри. Последните технологични новости предлагат на сетивата поредната възможност за експериментиране. Телевизорите са вградени в огледална стена и когато са изключени, „изчезват” от погледа като с магическа пръчка. Стъклените стени на баните пропускат дневната светлина отвън, но са специално затъмнени, за да не се вижда от самата стая какво се случва вътре. Всичко това е в умишлен контраст със строгите и изчистени линии на сградата по проект на архитекта Сергей Чобан, наподобяваща силует на кран. Изправени пред предизвикателството да комбинират индустриалния стил на старата пристанищна част на града с желанието за ново начало, авторите прибягват до този баланс между по-скоро сериозен екстериор и далеч по-забавен интериор.


Арт в движение


Берлинският nhow, кацнал над река Щпрее, е вторият представител на иновативната концепция, която стартира през 2006 г. в Милано. Новата генерация неконвенционални хотели е замислена така, че да е в унисон с идеите на повечето съвременни артисти и визионери. Това означава, че залага на жизнеутвърждаващ дух, постоянно движение, съобразяване с местните традиции и в същото време глобално гостоприемство. Ритъмът на живот в Берлин се задвижва от силна творческа енергия и любов към непрестанните промени. Мегаполисът действа като магнит за международните артисти и издига в истински култ дизайна и изкуствата. Известни галеристи са били консултирани за това как да бъдат разположени редица елементи както отвътре, така и отвън, за да се превърне хотелът в сериозен играч на берлинската арт сцена. Той ще служи като терен за изявите на артистите, като през определено време творбите ще бъдат заменяни с нови и по този начин интериорът също ще бъде обновяван.


Eдна китара, моля


И все пак вероятно най-неочакваният плюс на лайфстайл хотела е специалното отношение към музиката. Домакините се гордеят, че са първият хотел в света, който разполага с Music Sound Floor, включващ две професионални звукозаписни студия с драматична гледка над покривите на града. Мениджмънтът е поверен на специалисти, с които са записвали албумите си R.E.M, Дейвид Боуи и U2. Всъщност хотелът е разположен по средата между офисите на студио Universal и MTV. Ако тази комбинация от благоприятни фактори действително се окаже толкова вдъхновяща за вас, че някое ново музикално парче започне да напира в главата ви, само звъннете на румсървиса, независимо от часа, и ще ви донесат китара в стаята.


Станете почитател на Класа