Учени твърдят: Мозъкът работи с пълна сила след 60 години

Учени твърдят: Мозъкът работи с пълна сила след 60 години
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.10.2019
  • Share:
Влошаване работата на мозъка, особено при хора над средна възраст, при определени условия засяга както лекари, така и обикновени граждани. В края на краищата никой не иска да прекара живота си след 60 години със склероза или деменция. Професори от Съединените щати обаче уверяват, че при възрастните хора мозъкът е по-пластичен… (разбирай „рационален“)
Американски лекари разрушават много от митовете за мозъка на възрастен човек над 60 години, че задължително човек оглупява с възрастта.
Директорът на медицинския колеж в Университета Джордж Вашингтон твърди, че мозъкът на един възрастен човек е много по-рационален, отколкото обикновено се смята. На тази възраст взаимодействието на дясното и лявото полукълбо на мозъка става хармонично, което разширява нашите творчески възможности. Ето защо сред хората на възраст над 60 години можете да срещнете много личности, които току-що са започнали своята творческа дейност.
Разбира се, мозъкът не работи толкова бързо, колкото в младостта. Въпреки това, той печели с гъвкавост. Ето защо с възрастта ние взимаме правилните решения и сме по-малко изложени на отрицателни емоции.
Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила.
С течение на времето количеството миелин, вещество, което насърчава бързото преминаване на сигнала между невроните, се увеличава в мозъка. Поради това интелектуалните способности в късната възраст се увеличават с 300% в сравнение със средната.
А пикът на активното производство на това вещество е около 60-80-годишна възраст. Интересен е и фактът, че след 60 години човек може едновременно да използва двете полукълба. Това ни позволява да разрешим много по-сложни проблеми.
Професор Мончи Ури от Университета в Монреал счита, че мозъкът на един възрастен човек избира най-енергийно интензивния начин, като оставя всичко ненужно и използва само правилните възможности за решаване на проблема. Беше проведено проучване, в което участват различни възрастови групи. При преминаването на тестовете младите хора бяха объркани, а тези над 60 г. взеха правилните решения.
Особеностите на мозъчната работа на възраст от 60-80 години са наистина впечатляващи.
Невроните на мозъка не умират. Между тях просто се губят връзки ако човек не се занимава с умствена работа.
След 60-годишна възраст човек по време на вземането на решения използва не само едно полукълбо както младите хора, но и двете.
При здравословен начин на живот пълен с умствена дейност, интелектуалните способности не намаляват с възрастта, а се увеличават, достигайки връх към 80, а понякога дори и 90 години.
Така че не се страхувайте от старостта. И винаги се развивайте интелектуално, за да работи мозъкът с пълна сила и се интересувайте от живота!
Старческата деменция е следствие именно на вреден начин на живот, ментален мързел (според шопския виц: „Мразим да мислим!“), и не на последно място безразборен прием на лекарства – „Химия“… Тук припомням сентенцията: Няма отровни вещества – има отровни ДОЗИ!!!“ …
Разбира се АКЦЕНТЪТ е върху ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ – БЕЗ ЦИГАРИ, ТВЪРД АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ… защото тези три неща удрят право именно върху мозъка – ДИРЕКТНО … Цигарите го лишават от кислород, алкохолът и наркотиците късат невронните вериги и ги правят на каша…
 
e-zdravey.com

Станете почитател на Класа