Заможните и успели жени раждат повече момчета

Учените откриха изумителна връзка между финансовото състояние на жените и възможността те да родят момче или момиче, съобщи в. „Дейли мейл“.
Откритието е поредното доказателство, че полът на бебето не се определя единствено от случайността, а е повлиян и от заобикалящата среда и начина на живот.
Според теорията за еволюцията, когато условията са подходящи и има предпоставки бебетата да се развиват добре, най-добрият шанс на майката да предаде гените си на следващото поколение е да роди момче. Здравите и силните мъже по-лесно отстраняват конкуренцията си и имат възможността да станат бащи на стотици деца, като така осигурят продължаването на своя род.
Ако една майка не е в добра форма или е недохранена, нейният син не би бил „добра инвестиция“. Слабият и болнав мъж по-трудно ще се справи с конкуренцията и е по-малко вероятно да стане баща и дори да оцелее. От еволюционна гледна точка при това положение е по-добре тази майка да роди момиче, на което няма да се налага да се справя с конкуренцията, за да продължи рода си.
Холандски учени изследвали 95 хиляди майки в Руанда, където полигамията е разрешена и всяка съпруга има различен статус. Те установили, че съпругите, които били с по-висок статус и съответно с повече влияние и по-високи доходи, по-често раждали момчета. От друга страна, колкото повече съпруги имал един мъж, толкова по-малко храна и пари получавали те. Както се очаквало, съпругите с по-нисък обществен статус раждали повече момичета в сравнение с тези с по-висок статус или с тези от моногамните семейства. Влиянието на общественото положение върху пола на бебето обаче е по-силно в бедните страни като Руанда, където 75% от населението е под прага на бедността, отколкото в европейските страни например.

Станете почитател на Класа