САЩ улесниха използването на стволови клетки

Американското правителство разреши нови правила относно федерално финансираните проучвания, свързани с човешки ембрионални стволови клетки. Властите премахнаха някои етични изисквания, които биха коствали на учените десетилетия работа.
Правилата, които влязоха в сила тази седмица, запазват много от досегашните ограничения върху опитите. Федералните американски фондове може би все още няма да бъдат използвани, за да правят учените клетките, използвайки човешки ембриони, а само да се работи с клетките, след като някой друг ги е направил. Но Националният здравен институт (НЗИ), който е издал тези правила, е улеснил някои от критериите, включвайки така наречените условия за „информирано съгласие“. Това означава хората, които са решили да дарят ембриони за проучвания, да знаят със сигурност за какво точно те ще бъдат използвани. „ Разрешаваме разглеждане случай по случай“, е казал д-р Рейнърд Кингтън, директор на НЗИ, на репортерите в телефонен брифинг.
През март президентът Барак Обама вдигна ограниченията за проучвания с човешки ембриони, поставени от неговия предшественик, президента Джордж Буш. Новите правила на НЗИ са отразили много от аргументите, представени по време на десетгодишния дебат, относно това как най-добре да се използва потенциалът от човешките ембрионални стволови клетки, които имат силата да възстановят всички клетки и тъкани в човешкото тяло, което според техните поддръжници ще преобърне медицината. Техните опоненти считат, че е грешка да се разрушават човешки ембриони поради каквато и да е причина. „Административното решение за голямо разширяване на броя на стволовите клетки, получени от човешки ембриони, и поощряването на разрушаване на човешки живот е провокативна стъпка доста по-напред от това, което президентът предложи, и то само преди няколко месеца. То е знак, че той бързо се отдалечава от своето обещание да бъде президент на всички американци“, посочва в обръщение лидерът на републиканците от Камарата на представителите Джон Бейнър. Все пак с течение на години проучванията със стволови клетки са спечелили поддръжници и от страна на някои умерени републиканци в Конгреса. Проучванията са ограничени в ин витро оплождането, а новите правила разрешават в тях да се използват стволови клетки, създадени в други държави. През април, когато бяха оповестени новите правила, някои учени изказаха опасения , че така наречените условия за „информирано съгласие“ са толкова стриктни, че биха могли да накарат някои лаборатории да се откажат от ценни количества стволови клетки, наречени линии.


Отгледаха човешка сперма в лаборатория

Учени от университета на Нюкасъл отгледаха човешка сперма в лаборатория, съобщи в. „Индипендънт".Това изключително постижение на екипа, ръководен от проф. Карим Нейарния, дава надежда, че мъже, страдащи от безплодие, скоро ще могат да имат собствени деца.
Спермата е създадена от стволови клетки, извлечени от 5-дневен мъжки ембрион. Ако откритието бъде потвърдено, от един-единствен мъжки ембрион може да бъде извлечена линия от стволови клетки. Те могат да се съхраняват като неограничен източник на сперма и мъжете да станат излишни за репродукцията.
Учените сами поставят въпроса дали трудът им означава "край на мъжете". Те изтъкват, че стволовите клетки, от които се получава спермата, се извличат само от мъжки ембрион, съдържат хромозом Y. Така че е необходим поне един мъж.
"На теория ще е възможно мъжете да станат излишни, но само ако стремежът е население с еднакъв размер и вид (заради общия генетичен произход по мъжка линия)“, каза проф. Нейарния.
Усъвършенстването на метода ще отнеме още 5 до 10 г.

Станете почитател на Класа