Изкуствена мозъчна клетка ще лекува неврологични заболявания

Шведски учени създадоха изкуствена мозъчна клетка, която един ден ще помогне за лечението на неврологични заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
Екипът на проф. Агнета Рихтер-Далфорс от института "Каролинска" в Стокхолм е успял да предаде съобщения в мозъка, както го правят невроните. За целта учените използвали парче пластмаса, която провежда електричество. Мозъкът използва предадените му послания, за да контролира различни действия в тялото.
Коригирането на нарушени действия може да бъде ключът към лечението на болести като Паркинсон. С помощта на две изкуствени мозъчни клетки например невролозите успели да контролират слуха у морски свинчета.
Невроните в мозъка отделят и използват невромедиатори. Казано на прост език, това са химични съединения, които разговарят помежду си. Новите изкуствени клетки могат да правят същото, твърдят експертите.
"Способността да се доставят точни дози от невротрансмитери в мозъка разкрива напълно нови възможности за коригирането на системите за предаване на сигнали. Тези дефекти са в основата на редица неврологични заболявания", обясни проф. Рихтер-Далфорс. Учените планират да разработят части от клетки, които могат да се имплантират в тялото. Екипът вече проучва възможните приложения на технологията, за да лекува глухота, епилепсия и болест на Паркинсон.
"Дейли телеграф" припомня, че в началото на годината учени от университета "Астън" в Бирмингам създадоха "изкуствен мозък". За целта те репрограмираха клетки от раков тумор, за да получат такива, които да бъдат еднакви с човешката нервна система.

Станете почитател на Класа