Построиха най-голямата подводна обсерватория

Подводният живот скоро ще може да бъде проследен на живо в интернет след пускането на най-голямата и модерна подводна обсерватория край бреговете на Британска Колумбия, съобщи канадското издание Canadian Press.
Проектът „Нептун Канада“ на стойност 100 млн. долара ще даде на света безпрецедентен поглед върху живота под повърхността на океана. Ръководен от Университета във Виктория, проектът, който стартира в края на миналата седмица в базата Ескуималт край Виктория, ще предостави дългогодишен мониторинг на случващото се в океана в продължение на 25 години.
Три кораба и поне един подводен роботизиран апарат ще участват в спускането на океанското дъно край западния бряг на остров Ванкувър на 13-тонното съоръжение с оборудване за извършване на експерименти и дистанционно наблюдение на морските организми. То ще бъде разположено на дълбочина до 2600 метра и ще бъде свързано с влакнесто-оптичен кабел с дължина около 800 километра. Благодарение на него данните ще бъдат предавани на сушата в реално време.
В обсерваторията ще бъдат разположени стотици инструменти за наблюдение, които ще позволят на изследователите по света да извършват експерименти на голяма дълбочина в океана и да получават данни в реално време, без дори да напускат лабораториите и офисите си. Освен това инструментите на борда ще позволят да бъдат проведени редица биологични опити (за целта има прибори за събиране на образци и микроинкубатори), а също и експерименти по изследване на физическите и механичните свойства на водата.
„Сега, когато нашето разбиране за океаните е от все по-голямо значение, „Нептун Канада“ ще играе главна роля в напредъка в познанията ни за океаните по начин, който доскоро беше невъзможен“, каза президентът на Университета във Виктория Дейвид Търпин.
Компонентите и инструментите в „Нептун Канада“ са проектирани да издържат на огромното налягане и на студените и корозивни води на Тихия океан. Канадската компания Alcatel-Lucent, която е известен производител на кабелни мрежи за подводници, е разработила по-голямата част от инфраструктурата за „Нептун Канада“, включително и оптичните възли.
Инсталирането на подводните възли, които са поставени в обвивка, разработена така, че да издържи на огромните риболовни кораби, които влачат мрежите си във водата, се очаква да приключи в края на септември. Първите научни данни от подводната обсерватория ще започнат да постъпват от края на годината.
Наскоро американски учени създадоха специалния робот Nereus за провеждане на подводни изследвания на голяма дълбочина, припомня Lenta.ru. На 31 май тази година Nereus се спусна на дълбочина 10 902 метра в Марианската падина.

Станете почитател на Класа