Кофеинът помага при алцхаймер

Пристрастените към кафето имат още една причина да си сипят допълнителна чаша от ободряващата напитка, пише „Сайънс дейли“.
Когато лабораторни животни, показали симптоми на болестта на Алцхаймер, приемали дневна доза кофеин, еквивалентна на съдържащата се в пет чаши кафе, паметта им започвала да се възстановява от пораженията на заболяването. Това сочи доклад на изследователи от Центъра за изследване на алцхаймер към Университета в Южна Флорида.
Резултатите от проведеното изследване показват, че кофеинът значително намалява наднормените нива на протеина бета-амилоид, свързан с болестта на Алцхаймер, както в мозъка, така и в кръвта на лабораторните животни, показали симптоми на заболяването.
Новите данни доказват, че кофеинът може да се окаже ефикасно „лечение“ при установени случаи на заболяването, а не просто да се използва като предпазване, смятат учените. Според тях това е важно, тъй като кофеинът е безопасно лекарство за повечето хора, то попада лесно в мозъка и очевидно атакува директно процесите, предизвикани от болестта.
Като се основават на обещаващите открития при лабораторните животни, учените от Центъра за изследване на алцхаймер във Флорида се надяват да започнат клинични изследвания при хора, за да се определи дали кофеинът може да бъде от полза за леките увреждания вследствие на заболяването. Екипът изследователи вече са установили, че кофеинът помага за намаляването на нивото на бета-амилоид в кръвта при възрастни хора, които не са засегнати от алцхаймер, точно както при лабораторните животни.

Станете почитател на Класа