Ултратънък материал абсорбира почти 100% от светлината

Звучи парадоксално – ултратънък материал, който абсорбира цялата попадаща върху него светлина. Въпреки това той съществува, пише „Сайънс дейли“.
Учените са открили, че филм ниобиумнитрид (NbN) с дебелина 4,5 нанометъра има удивителни способности за абсорбиране на светлина – близо 100%, докато най-високата способност за абсорбиране досега беше едва 50%. Абсорбирането на светлина от тънък слой NbN е най-високо, когато светлинните лъчи падат върху материала под ъгъл от 35 градуса – 94% от светлината се поглъща в този случай. Под 46% количеството абсорбирана светлина спада до 80%, но все още е достатъчно високо.
Така учените са се приближили с една стъпка напред към създаването на идеалния светлинен детектор. Клетка, изработена от този материал, вече може да събира светлината и да я превръща в електрически сигнал.
С помощта на това откритие учените ще опитат да създадат детектор за индивидуалните светлинни частици – фотоните. Досега това бе трудна задача заради липсата на материал, който да абсорбира достатъчно голямо количество светлина.

Станете почитател на Класа