Роботизиран скакалец ще изследва скалите на Марс

Учени от университета на Бат, Великобритания, са създали първия по рода си роботизиран скакалец, който може да скача и да се търкаля, съобщиха в. "Дейли експрес" и БТА
Технологията е вдъхновена от механизъм, използван от насекомите за придвижване. Специалистите смятат, че с помощта на роботизирания скакалец, наречен Джолбот /Jollbot/, може да се преодолее предизвикателството за безпрепятствено изследване на скалистия терен на Марс. Апаратите на колела се управляват трудно през камъните и клисурите и стават неконтролируеми, ако паднат. Предимството на Джолбот обаче е, че може да се изстрелва над препятствията.
Управляваният от разстояние робот представлява сфера, снабдена с батерия и пружини. При лек натиск пружините се свиват и след бързото им освобождаване Джолбот може да скочи на половин метър. Тъй като тежи само един килограм и е изработен от мека пластмаса, роботизираният скакалец отскача и при приземяването си. Проектът е на Родри Армър, който заедно с колегите си е работил над реализирането му една година. "За създаването на Джолбот се вдъхнових от скакалците, които умеят да се придвижват по неравни повърхности", казва Армър. Специалистът смята, че Джолбот може успешно да бъде направляван през криещия опасности терен на планети като Марс.
"Изследването на планети с по-слаба гравитация от земната означава, че всеки скок ще бъде по-висок и по-дълъг и ще позволява да се преодоляват по-големи препятствия", обяснява Армър.
На този етап за изследването на Марс НАСА използва петколесни роувъри, единият от които,"Спирит", от май е заседнал в меката марсианска почва. Учените от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена отчаяно се опитват да измъкнат марсохода. Те дори са възпроизвели сценария с пясък и друг роувър.
Родри Армър обяснява, че ниската производствена цена на Джолбот също е предимство, тъй като при евентуалното му засядане изследователите спокойно ще могат да го изоставят.

Станете почитател на Класа