Арктическият лед е най-тънък от 800 години насам

Според ново изследване, което цели да измери количеството лед между Гренландия и архипелага Свалбард в Северния ледовит океан от 13-и век до сега, арктическият лед никога не е бил толкова тънък, съобщи PhysOrg.
Разбира се, не разполагаме нито със сателитни снимки, нито с документи за климата през този период. Въпреки това природата разполага със собствен „архив“ на климата както в ледената кора, така и в годишните пръстени на дърветата, а ние, хората, сме събирали различни данни през годините - например наблюденията в корабните дневници и пристанищните архиви. Събрана, цялата тази информация дава отговор на въпроса колко лед е имало в течение на тези векове.
„Събрахме информацията за климата, която може да се открие в ледената кора от една полярна шапка на Свалбард, както и от годишните пръстени на дърветата във Финландия, и получихме кривата на климата в миналото“, обясни Аслак Гринстед от Центъра за ледовете и климата в Института „Нилс Бор“ към Университета в Копенхаген. За да определят обаче какво количество лед е имало по онова време, изследователите е трябвало да се позоват на бордовите дневници на корабите, водени от риболовците по време на техните експедиции до границата на морския лед. Тези дневници са много точни и датират от 16-и век. Те дават информация за това на кои места е бил откриван лед. Друг източник за ледената покривка са архивите от пристанищата в Исландия, където суровите зими са били описвани от края на 18-и век.
Като съчетали кривата на климатичните промени с действителните исторически архиви, изследователите добили представа за промените в количеството арктически лед от 13-и век до сега. Въпреки че 13-и век бил топъл период, изчисленията показват, че досега количеството на леда никога не е намалявало в такива размери. В средата на 17-и век също бил регистриран рязък спад в нивото на морския лед, но това продължило за много кратък период от време. Ледената покривка била най-дебела в периода между 1700 и 1800 г., който е известен като Малката ледена епоха. От началото на 20-и век обаче се наблюдава рязка промяна в ледената покривка, посочва Аслак Гринстед. Според него ледената покривка е намаляла с 300 хил. кв. км за 10 години - от 1910 до 1920 г. През вековете се забелязват и резки промени, но в последно време имаме няколко години с рекордно малко лед. „Количеството лед намалява до нива, които не са виждани в продължение на повече от 800 години“, заявява в заключение Гринстед.
Резултатите от проучването, ръководено от Института „Нилс Бор“, са публикувани в научното издание Climate Dynamics.

Станете почитател на Класа