Пентагонът ще използва роботи колибри

Американската армия разработва робот орнитоптер Nano Air Vehicle (NAV), който ще може да се носи из въздуха, като размахва криле, подобно на колибрите, съобщи британското издание "Реджистър", цитирано от БТА.
За развитието на проекта са отделени 2,1 млн. долара. Създателите на робота колибри твърдят, че NAV е първият контролируем летателен апарат с две трептящи крила, който носи източник на енергия и използва за движение и управление единствено тях. От страна на Пентагона куратор на проекта е известната агенция ДАРПА (DARPA - Defence Advanced Research Project Agency - Агенцията за авангардни отбранителни научноизследователски проекти). Специалистите на агенцията се надяват, че апаратът с тегло около 10 грама и дължина не повече от 7,5 сантиметра ще може да достига скорост от 10 метра в секунда и да преодолява въздушните потоци, като е по-малко шумен, отколкото са други аналогични механизми. В такъв случай той ще представлява интерес за военните.
Бъдещият модел ще трябва да може да каца на повърхности, да предава звукова и видеоинформация на оператора на разстояние до километър. Според представители на ДАРПА такива апарати ще могат да се използват в градски операции, а също в помещения и извън тях.

Станете почитател на Класа