LRO изпрати първи снимки от Луната

Американската космическа агенция НАСА получи първите изображения от Луната, след като на 18 юни бе изстрелян апаратът LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), предназначен да изследва възможностите за колонизиране на Луната, съобщава електронното издание “Сайънс дейли”.
Безпилотният космически апарат е на едногодишна мисия в Космоса и предава изображения в седем цвята на разстояние 60 км. Професор Робъртсън, който следи процеса, коментира, че според снимките, голяма част от които показват места, покрити със сенки, повърхността на Луната е мрачна, а условията там са изключително сурови. Очакват се нови снимки от кратерите на спътника на Земята, за да започне изучаване на влиянието на лунната радиация върху човека.
LRO ще лети в орбита около естествения спътник на Земята и ще прави най-подробните досега снимки на лунния релеф, ще изготвя точни до 1 м триизмерни карти и ще измерва радиацията на повърхността му. Друга негова задача е търсенето на места за кацане на пилотирани кораби.
Изследователските екипи от НАСА предполагат, че на дъното на лунните кратери може да има лед, запазил се от милиарди години.

Станете почитател на Класа