Идентифицираха нов вид черна дупка, 500 пъти по-масивна от Слънцето

Черна дупка, чиято маса е над 500 пъти по-голяма от тази на Слънцето, т.е. е с междинна маса между двата известни вида черни дупки, бе идентифицирана с помощта на космическата обсерватория XMM-Newton на Европейската космическа агенция, съобщиха АФП и БТА.
Този нов вид вероятно е липсващото звено между супермасивните черни дупки – в повечето случаи те се намират в центъра на галактика, а масата им е от няколко милиона до няколко милиарда пъти по-голяма от слънчевата, и черни дупки, чиято маса е между 3 и 20 пъти по-голяма от тази на Слънцето.
За черните дупки, чиято маса е съизмерима с тази на звездите, се предполага, че са възникнали в „предсмъртната агония“ на масивни звезди. Не е известно обаче как са се формирали супермасивните черни дупки в центъра на галактиките, включително и в Млечния път, заяви астрофизикът Дидие Баре от Центъра за космически изследвания на излъчванията в Тулуза, Франция, който е един от авторите на изследването. Той е участвал в откриването на HLX-1 - "най-сериозния кандидат" за включване в новата категория черни дупки с междинна маса. HLX-1 бе идентифицирана като източник на рентгенови лъчи, който е на 290 милиона светлинни години от Земята, в периферията на галактиката ESO 243-49. Според една от теориите за формирането на супермасивните черни дупки е възможно те да са възникнали при сливането на няколко черни дупки със средна маса.
Тъй като черните дупки не излъчват светлина, съществуването и размерите на черната дупка със средна маса са били установени благодарение на емисиите от рентгенови лъчи, забелязани от орбиталния телескоп XMM- Newton. Рентгеновите емисии се излъчват от материята, попаднала в черна дупка, преди да бъде погълната.

Станете почитател на Класа