Канадска ваксина против СПИН ще бъде тествана върху хора

Ваксина срещу ХИВ/СПИН, разработена в Канада, успешно премина тестове върху животни и сега учените очакват разрешение да започнат клинични изследвания върху хора, съобщи Си Би Си Нюз.
„За нас това е много важна стъпка“, заяви професорът по микробиология Йон Кан от Университета на Западно Онтарио в Лондон, който е работил над ваксината в продължение на 20 години. Той поясни, че се очаква одобрение за провеждането на тестове за токсичността, а след това ваксината трябва да премине през два етапа на клинични проби в САЩ. Първите тестове се очаква да включват между 40 и 50 ХИВ позитивни доброволци в САЩ. Ако и трите етапа преминат успешно, ваксината трябва да стане достъпна през следващите десет години, каза още Кан.
Според доклад на ООН от 2008 г. за СПИН пандемията през 2007 г. по света е имало 33 милиона ХИВ позитивни. 2 милиона души са починали заради усложнения, свързани с болестта през тази година.
Досега десетки ваксини срещу ХИВ са били разработени и изпробвани върху животни, но много малка част са били тествани върху хора и нито една успешно.
Обещаващ опит през 2007 г. на фармацевтичния гигант Merck&Co. бе прекратен, след като бе установено, че ваксинираните се заразяват много по-често от онези, които са взели плацебо.

Станете почитател на Класа