Хората могат да използват ехолокация като делфините и прилепите

Учени от университета „Алкала де Хенарес“ в Испания са установили, че хората могат да използват ехолокация - системата от акустични сигнали, чрез която се ориентират делфините и прилепите, съобщиха Popular science и БТА.
Според ръководителя на изследването Хуан Антонио Мартинес при някои обстоятелства хората могат да си съперничат с животните в използването на това умение.
В първото по рода си изследване специалистите са анализирали физическите свойства на различни звукове и са предложили най-ефективните от тях за използване. Според тях почти идеалният звук за ехолокация е цъкането с език върху небцето точно зад зъбите и бързото му изтегляне назад. Този звук наподобява много на издаваните от делфините, но на различна скала. Делфините имат специално адаптирани органи и могат да възпроизвеждат подобен звук 200 пъти в секунда, докато човекът само три или четири пъти за същото време.
Екипът на Мартинес ще помага на незрящи и лишени от слух хора да овладеят този процес, тъй като ехото не се възприема само чрез ухото, но и чрез вибрациите в езика и костите. Изучаването на механизмите, използвани при ехолокация, ще допринесе и за създаването на усъвършенствани медицински скенери.

Станете почитател на Класа