НАСА намери по-евтин вариант за пътуване до Луната

НАСА обмисля проект за по-евтино пътуване до Луната, съобщи АП, цитирана от БТА.
Неговият дизайн е малко остарял и с по-малка мощност от новите ракети Арес I или товарните Арес V. Икономичният модел обаче пак ще стигне до Луната. Официално НАСА още поддържа 4-годишния план да похарчи 35 млрд. долара, за да построи нови ракети и да върне астронавти на Луната до няколко години. Мениджърът на космическата агенция, отговарящ за програмата на совалките, Джон Шанън предложи икономична алтернатива, която би струвала около 6,6 млн. долара.
Новият модел лунни кораби ще летят с нещо, което изглежда много познато - старата система на совалките с гигантските оранжеви резервоари за гориво и ракетите носители, но без самите совалки. Тази система ще извежда в Космоса два нови кораба - единият товарен, а другият капсула за астронавти, подобна на "Аполо".
Джон Шанън неотдавна представи идеята си пред независима комисия, която преглежда скъпите проекти за космически полети на НАСА. Той е бил насърчен да го направи от един от ръководителите на НАСА. Първоначалната реакция на комисията към предложението е положителна. Това показва, че ръководството на НАСА се пренасочва или поне сигнализира за съмненията си за по-скъпия план. Шанън изрази положително отношение към сегашния проект за връщане на Луната, но подчерта, че се безпокои от стойността му. Затова от три години той и екипът му работят върху "безсовалкова совалка" - идея, която се обсъжда в НАСА от десетилетия. Това се извършва с разрешението на НАСА, като работата им не е свързана с тази на друг екип, който разработва различна алтернатива на Арес.
Говорителят на НАСА Майкъл Кюри каза, че Шанън е насърчен да направи презентацията "в духа на споделяне на разглеждани в миналото варианти". Той добави обаче, че НАСА вярва, че най-добрият план е да бъде финансирана напълно настоящата програма.
Той уточни, че изчисленията му са груби и могат да се променят. Системата ще използва съществуващи вече двигатели, като нови могат евентуално да бъдат построени по стари проекти. Концепцията му използва същата екипажна капсула "Орион", която е проектирана за настоящия проект "Констелейшън". Единственият нов елемент ще е контейнерът за товари. И двете ще се монтират върху външния резервоар за гориво като совалките.
Друго предимство на старата совалкова система е, че тя може да използва площадката за изстрелване на космическия център "Кенеди" и системите за контрол на полета. Това би спестило милиарди долари. При нея обаче ще летят само двама астронавти на полет, а не трима или четирима.


Земята ще се сдобие с втори спътник до дни

До броени дни Земята ще се сдобие с втора луна - ще избухне звездата Бетелгейзе, червен свръхгигант в съзвездието Орион, съобщиха в. "Комсомолская правда" и БТА.
На всеки 50 години в нашата галактика се наблюдава експлозия на масивна звезда. Яркостта е подобна на светлината на десетки милиарди слънца. Най-мощният взрив на небето, известен като експлозия на свръхнова, е най-впечатляващото явление във Вселената с ослепителен радиационен взрив, а също ударни вълни, аналогични на звуков удар. Подобно феерично зрелище ни очаква до дни. Заради далечното разстояние – 430 светлинни години от нас, катастрофата няма да засегне по никакъв начин Земята. В резултат на взрива ще се образува свръхнова. Свръхновата и Луната ще са равни по яркост в продължение на няколко месеца. Но Бетелгейзе няма да може да бъде сбъркана с естествения спътник на Луната. През нощта звездата ще прилича на ярка огледална точка с цвета на разтопено стъкло. Ще е едва забележима и денем.

Станете почитател на Класа