Пещерните рисунки били дело на жени

Досега се налагаше схващането, че наскалната живопис през каменния век е била създавана от творци, представители на силния пол. Според Дийн Сноу, археолог от университета на Пенсилвания, авторите на тези рисунки са били жени, съобщи сп. "Нешънъл джиографик", цитиран от БТА.
Сноу е изследвал отпечатъците от длани, оставени от древните живописци на стените до рисунките. Археологът измерил следите във френската пещера Пеш Мерл (рисунките в нея датират отпреди 25-16 хиляди години), в испанската пещера Куева де Ел Кастильо (отпечатъците от длани в нея са на 28 000 години), както и в редица други.
Ученият се интересувал от размера на пръстите. За сравнение Сноу използвал точните размери на ръцете на много европейци, за да види закономерностите в пропорциите на отделните пръсти при мъжете и при жените. Анализът на тези параметри в отпечатъците от каменния век е дал основание на ученият да твърди, че повечето са принадлежали на жени.
Оттук Дийн Сноу прави извода, че ролята на слабия пол в културата през каменния век е била много по-голяма, отколкото се е предполагало досега.
Ученият е анализирал само европейски образци от пещерни рисунки. Той обаче предполага, че аналогични изводи ще бъдат направени и в Патагония, Борнео, Южна Африка и други части на света.

Станете почитател на Класа