Вирусът на свинския грип може да е случайно „изпуснат“ преди 30 г.

Учени, изследващи генетичната структура на грипните вируси, смятат, че съществува голяма вероятност щамът H1N1 на грипа тип "А", виновен за настоящата пандемия, да се е възпроизвел в човешки вариант, след като бил случайно изпуснат от лаборатория през 1977 г., съобщи британският в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.
Според тях този вирусен щам бил изчезнал от човешката популация за повече от 20 години, докато не бил непреднамерено внесен отново от учени в изследователска лаборатория, което довело до пандемия през 1977 г., започнала в Русия и Китай. Внимателното изучаване на генетичния произход на вируса от 1977 г. показа, че той е силно свързан с щам от 1950 г., но различен от щамовете от 1947 и 1957 г.
Шанта Зимър и Доналд Бърк от Университета в Питсбърг, Пенсилвания, посочват, че грипът А (H1N1) изчезва напълно при хората след пандемия от друг грипен щам през 1957 г. H1N1 не е регистриран при годишните наблюдения до избухването на епидемия от свински грип H1N1 през януари 1976 г. в американската военна база "Форт Дикс" в Ню Джърси. Епидемията засегнала 230 военни, с един смъртен случай, но била овладяна и почти със сигурност била причинена чрез директно заразяване със свински грип от животни. Тревогата от епидемията във "Форт Дикс" довела до по-усърдно изучаване на H1N1 по света и експериментиране със замразени проби от вируса, пазени в лабораториите от 50-те години на миналия век, казва д-р Зимър.
Професор Джон Оксфърд от Лондонската кралска болница смята, че хипотезата за случайното изпускане на щама H1N1 от 50-те години през 1977 г. е напълно правдоподобна, но това било полезно, тъй като много от възрастните днес хора са придобили известен имунитет, допълва изданието.

Станете почитател на Класа