„Мантия невидимка“ ще предпазва сградите от земетресения

Принципите, на които се изработват „мантиите невидимки“, ще дават възможност сградите да се „скрият“ от разрушителния ефект на земетресенията, съобщиха „Ню сайънтист“ и БТА.
Екип от учени, начело със Стефан Енох от института „Френел“ в Марсилия, доказал, че принципите на невидимостта могат да имат други приложения и да „скрият“ обекти от разрушителните ударни вълни.
Сеизмичните вълни на земетресенията са два вида - дълбоки и повърхностни. Макар контролирането на дълбоките вълни да е твърде сложно, контролирането на повърхностите, които са най-разрушителни, е по силите на инженерите, твърдят френските учени.
Проектът на „мантията невидимка“ се състои от поредица големи концентрични пластмасови пръстени. Те се фиксират в земята, като тяхната твърдост и еластичност трябва да бъдат контролирани прецизно, за да могат повърхностните вълни да преминават лесно през тях, а не да се отразяват или разпръскват.
Когато вълните преминават през пръстените, те се компресират в миниатюрни колебания на налягането и плътността, които вървят по най-бързия възможен път. Като се контролират свойствата на съоръжението, пътят може да бъде направен като дъга, която да ги насочи навън. Възможно е пръстените да се инсталират в основите на сградите. За защита на сграда с диаметър 10 м диаметърът на пръстените трябва да е от 1 до 10 м, а дебелината - 10 см.
Учените предвиждат да пресъздадат експериментално теоретичните си резултати. Това може да се окаже първото практическо приложение на физиката на невидимостта.

Станете почитател на Класа