Прахът ускорява топенето на планинските снегове

Прахът, който се съдържа в атмосферата, предизвиква промени в цикъла на живот в планините, съобщи „Дискавъри“.
Според учените поради глобалното затопляне все по-големи райони се изсушават, а човешката дейност в тези области се увеличава. Това е причината за все по-голямото количество прах, което попада в атмосферата. Прахът предизвиква потъмняване на повърхността на снеговете, което води до абсорбиране на повече слънчева светлина, отколкото по-белите повърхности, и съответно до затоплянето им. Така снеговете в планините се стопяват по-рано, отколкото в миналото, преди въздухът да се е затоплил достатъчно, за да подтикне растежа на растенията.
Учени са направили различни опити в планинския масив Сан Хуан в щата Колорадо. Някои участъци били оставени с естествените количества прах върху снега, върху други бил добавен допълнително прах, а трети били почистени от праха. Според проучването почистването на праха, който се натрупвал по естествен път върху снега, довело до забавянето на топенето с 11 дни. Добавянето на прах пък ускорило процеса на топене със 7 до 13 дни.
Като цяло количеството прах в планините е близо пет пъти по-голямо в сравнение с това в средата на 19-и век главно поради засилената човешка дейност. Според учените климатичните промени допълнително ще допринесат за натрупването на прах в планините. Промените във времето на топене на снеговете и растежа на растенията от своя страна може да доведе до изменения в околната среда в планинските райони, като популацията на някои видове може да се увеличи драстично, а други вероятно ще изчезнат завинаги.

Станете почитател на Класа