Намериха уран на Луната

Японската лунна сонда „Кагуя“ за първи път откри радиоактивния елемент уран на повърхността на земния спътник, съобщиха Lenta.ru и Space.com.
Специалисти, анализиращи събраните от сондата данни, представиха резултатите на 40-ата конференция за Луната и планетите.
Тези разкрития предполагат, че съществува възможност на Луната да бъдат построени атомни централи или спътникът да бъде използван като източник на уран за нуждите на Земята.
Японската сонда, която бе изстреляна през 2007 г. и на 10 юни тази година приключи своята мисия, като се разби на повърхността на Луната, е засякла урана с помощта на спектрометър за гама лъчи. Учените използват този инструмент, за да създадат карти на състава на лунната повърхност, които да показват наличието на елементи като торий, калий, кислород, магнезий, силиций, калций, титан и желязо. Според тях тези данни биха били полезни при взимането на решения за построяването на лунни бази, чиито енергийни нужди биха могли да се захранват от атомни централи на Луната. Бъдещето на такива лунни бази обаче става все по-неясно. В края на април Крис Сколезе, който временно изпълнява длъжността директор на НАСА, заяви, че Американската космическа агенция няма намерение скоро да строи постоянна база на Луната.

Станете почитател на Класа