Електронен нос ще замени сомелиерите

Учени разработиха нова технология за идентифициране на вино, която е толкова точна, че може да определи в кое буре е било произведено, съобщи в. „Дейли телеграф“.
За тази цел се използва електронен нос, който може да направи неуверен дори и най-опитния сомелиер. Техниката използва уникалния и сложен микс от хиляди компоненти, съдържащи се в бутилка вино, които придават на напитката едва доловими различни аромати и вкусове. Сомелиерите използват ароматите и вкусовете на някои от тези компоненти, за да идентифицират видовете и реколтите вида по време на дегустации. Изследователите обаче са направили още една крачка напред и твърдят, че могат с точност да определят къде е изработено виното и дори в кое буре е отлежавало.
Използвайки вид електронен нос, известен като масов спектрометър, те анализирали съставките в проби от вино във вид на пара, за да направят подробен химичен анализ. Той може да бъде сравнен с база данни от характеристики, за да се идентифицира източникът на виното. Това означава, че с помощта на тази технология може да се определи с точност от кой вид грозде е направено виното, точното място, където е отгледано гроздето, и видът дървен материал, използван за бурето. Учените се надяват, че тяхната система може да бъде развита, за да помогне в борбата срещу търговията с фалшификати на вина.

Станете почитател на Класа