Промените в климата не зависят от движението на Слънчевата система

Астрономите опровергаха хипотезата, че промените в климата на Земята са свързани с движението й по спиралните ръкави на Млечния път, съобщиха lenta.ru и physicsworld.com.
Предположенията, че движението на Слънчевата система е виновно за периодичните колебания в климата на Земята, се появиха през 2003 г., когато физиците Нир Шавив и Ян Вайцер забелязали връзка между периодите на захлаждане и преминаването на Слънчевата система през спиралните ръкави на галактиката. Те открили, че Слънчевата система преминава през един от четирите спирални ръкава на галактиката на всеки 140 млн. години, а тези явления са съпътствани с пик на последователни ледени епохи и колебания в количеството на изотопа кислород-18 във вкаменелостите, което е свързано с температурата. Тези две изменения също се появяват на всеки 140 млн. години.
За да обяснят тази връзка, изследователите са изтъкнали, че ръкавите са области с по-висока плътност, което предизвиква засилени потоци от космически лъчи при преминаването на Слънчевата система през тях. Образуващите се вторични частици, създавани от тези космически лъчи при преминаването им през атмосферата, спомагат за формирането на ниски облаци, които блокират слънчевата светлина и така допринасят за охлаждането на Земята.
Екип от учени под ръководството на Мартин Пол от Държавния университет в Айова, САЩ, са провели ново изследване, което показва, че подобна връзка между движението на Слънчевата система и климатичните промени не съществува. Тяхната работа се основава на нов модел на галактиката, представен миналата година от астронома Питър Енглмайер, които използвал разпределението на молекулите въглероден моноксид в Млечния път, разкрито от инфрачервените образи, събрани от телескопа „Спитцер“, за да проследи структурата на спиралните ръкави. Енглмайер открил, че ръкавите са разположени под различен ъгъл и това придава на галактиката асиметрична форма. Така учените установили, че интервалите на пресичане на ръкавите от Млечния път са непостоянни и не може да има връзка между тези явления и ледниковите епохи.

Станете почитател на Класа