На дъното на Ламанша е имало древна река

Древен речен канал, отломки от кораби и гигантски подводни дюни бяха открити при най-детайлното проучване на дъното на Ламанша, правено досега, съобщи в. „Таймс“.
Проучването, покрило 800 кв. км от брега на графство Дорсет, е извършено във връзка с Олимпийските игри през 2012 г. и цели да избегне неприятни изненади като неизвестни подводни скали по време на спортни събития. Проектът на стойност 300 хил. паунда вече доведе до преначертаване на морските карти, използвани близо 75 години. Освен това той ще помогне на природозащитниците да опишат биоразнообразието в този район.
Най-голямото откритие обаче е близо 30-километровият канал, издълбан от древна река, съществувала по времето, когато Великобритания е била все още свързана с континента. Тя е изчезнала под вълните, след като морското ниво се е покачило след края на последната ледена епоха преди около 12 хиляди години и сега се намира на около 40 метра под водата. Каналът на древната река е широк между 80 и 150 метра и е бил дълбок над 10 метра, въпреки че сега е запълнен с утайки.
Учените използват сонар с висока резолюция, който им помага да открият обекти с диаметър едва 15 см и да измерват дълбочината много по-прецизно, отколкото е позволявала техниката, използвана по-рано. Това позволява събирането на голямо количество данни, които се преглеждат старателно, преди да се нанесат на карта. Освен че тази информация ще бъде от полза за корабите, които плават край Дорсет, тя ще даде и много детайлна картина за останките от кораби на дъното на Ламанша.

Станете почитател на Класа