Разкодираха как мозъкът контролира плодовитостта

Учени от Университета в Отаго, Нова Зеландия, направиха открития в областта на функционирането на специалните мозъчни клетки, които контролират плодовитостта на хората. Това може да помогне за разработване на лечение в тази област, пише електронното издание „Сайънс Алърт“.
Изследователите проф. Алън Хърбисън и д-р Ребека Кембъл публикуваха научен труд, който разкрива мистерията около това как мозъчните клетки, които упражняват основния контрол над плодовитостта, координират действията си, за да осъществяват своята жизненоважна роля. Изследването се фокусира върху малка и сравнително разпръсната група клетки – неврони, които отделят Гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), известен още като LH-освобождаващ хормон. Начинът на комуникация между тези неврони обаче оставаше неизвестен досега. Според проф. Алън Хърбисън около 1000 GnRH неврони действат в унисон, като изпращат импулси от хормона, който е отговорен за серията събития в организма, позволяващи да се извършат процеси като овулацията например.
„Без тези постоянни импулси, които се появяват на всеки час и позволяват на хормона да се влее в кръвообращението, процесите, които гарантират плодовитостта, не биха могли да се осъществят“, смята професорът.
Използвайки най-новите технологии за получаване на образи, изследователите са открили доказателства, че GnRH невроните действат по необикновен начин. За разлика от повечето останали неврони, които разчитат на химичния синапс, за да комуникират помежду си, GnRH невроните изглежда са взаимно свързани чрез много дълги разклонения, известни като дендрити.
„След като разполагаме с данни за това как GnRH невроните взаимодействат помежду си, за да генерират тези жизненоважни импулси, имаме необикновената възможност да разработим иновационни терапии, включващи агенти, които избирателно контролират точно тази дейност“, смятат учените. Според проф. Хърбисън необходимостта от нови методи на лечение на безплодието е дори още по-належаща, тъй като темповете на растеж на този проблем се предвижда да се увеличават в западните общества. Според проучванията в Нова Зеландия например близо 15-20% от двойките са безплодни. Смята се, че около една трета от всички случаи на безплодие при жените се дължат на смущения в мозъчните функции.

Станете почитател на Класа