Астрономи откриха най-стария въглерод във Вселената

Международен екип от учени откри най-стария и далечен въглерод във Вселената, съобщиха Сайънс алърт и БТА.
Той обаче не е в достатъчно количество, за да потвърди съществуващата теория за осветяването й. В ранната Вселена водородният газ е образувал плътна и всеобхващаща мъгла. Според астрономите тя се е разпръснала с формирането на първите звезди. Между количеството светлина и въглерода, произвеждан от звездите, има тясна връзка. Така, събирайки целия открит въглерод на 13 милиона години, учените, ръководени от д-р Ема Райън-Уебър, изчислиха броя на
съществувалите тогава масивни звезди. Резултатите им обаче показват, че светлината от тях не е била достатъчна да пробие мъглата. Вероятно допълнителна светлина е дошла от друг източник, от неизвестна популация квазари или звезди, които задържат повече въглерод.
При Големия взрив е съществувал само водород и хелий. Астрономите са категорични, че откритият от тях въглерод е стар, защото са го засекли с инфрачервена светлина, а не с ултравиолетова като на Земята. След Големия взрив Вселената се е разширила толкова много, че дължината на вълната на светлината от въглеродните атоми се е увеличила от 155 на 1085 нанометра, докато достигне до Земята. Наблюденията са направени от Европейската южна обсерватория в Чили, както и с телескопа "Кек" в Хавай.

Станете почитател на Класа