НАСА изпраща лазер в космоса

НАСА изпраща лазер в космоса
  • Written by:  КРОСС
  • Date:  
    15.09.2018
  • Share:

Космическия апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, ще бъде изстрелян с ракета "Делта" от базата "Ванденбърг" в Калифорния, съобщи АФП.
Мисията е "изключително важна за науката", посочва Ричард Слонакър, който отговаря за програмата "Айссат-2" в НАСА.

 

 

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия "Айссат" приключи през 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида. Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво. Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година", обясни Том Уогнър от програмата "Криосфера" (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво.

 


 

Айссат-2" е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия. Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята. Лазерът на "Айссат-2" ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата.

Мисията "Айссат-2" е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.

Read 1100 times

Станете почитател на Класа