Музиката поддържа сърцето в ритъм

Звуците на соната могат да ни успокояват, а енергичните припеви имат способността да ни раздвижат. Слушането на музика обаче допринася не само за нашето настроение, пише в. „Дейли мейл“. Според учените музиката има способността да лекува.
Според изследователите музиката оказва влияние върху сърцето, артериите и белите дробове по начин, който може да се използва за лечението на пациенти с проблеми в кръвообращението. Те смятат, че високопарното кресчендо може да увеличи кръвното налягане, както и да ускори пулса и дишането на слушателите, докато по-спокойните ритми имат обратното свойство. Така музиката може да бъде използвана при лечение на хора, преживели сърдечен удар. Според професор Лучано Бернарди от Университета в Павия, музиката предизвиква продължителна, динамична и до известна степен предвидима промяна в сърдечносъдовата система. Тези открития разширяват нашите разбирания за това как музиката може да бъде използвана в рехабилитацията на пациенти.
Половината от хората, участвали в проучването, са били опитни музиканти, а другата половина са били без музикално обучение. Сред музикалните откъси, които били изпълнени на слушателите, са Деветата симфония на Бетовен, ария от операта „Турандот“ на Пучини, кантата на Бах, прочутата партия Va pensiero от операта "Набуко" и Libiam Nei Lieti Calici от „Травиата“ на Джузепе Верди. Освен това доброволците били оставени на тишина в продължение на две минути, по време на които кръвоносните им съдове се разширили и сърцебиенето и кръвното им налягане се понижили. Участниците в изследването били оборудвани със слушалки и кардиограф, както и с уреди, които да следят кръвното им налягане, дишането и стесняването на кръвоносните съдове. Учените установили, че музикалните откъси от около 10 секунди били синхронизирани с ритъма на сърцето и кръвообращението.
Предишни проучвания също са показвали, че музиката има способността да намалява стреса, да увеличава спортните постижения и да засилва двигателните способности на хора с неврологични увреждания.

Станете почитател на Класа