Камера засне уникален релеф на Марс

Камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на борда на сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter засне образи с много високо качество на разнообразие от уникални геоложки образувания на Червената планета, които доказват богатство от сезони, съобщи в. "Индипендънт".
Най-мощната камера, използвана досега за изследване на друга планета, е запечатала момента, когато топлината на марсианската пролет издухва облачета от прах през тънките полярни шапки сух лед, който е твърд въглероден диоксид, за да образува странни шарки върху повърхността на планетата.
"Пролетта на Марс е различна от земната, защото на Червената планета не само има покривки от вечен лед, но и сезонни полярни шапки от въглероден диоксид", обясни Кандис Хансън-Кохарчек от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.
Камерата HiRISE, която бе изстреляна през 2005 г., е направила "библиотека" от снимки. Те показват уникален релеф от напластени материали, канали и ерозирани канали. Някои от тези геоложки форми вероятно са образувани съвсем неотдавна от течаща вода. Специалистите от НАСА са убедени, че тази информация ще бъде безценна, ако трябва да се избира място за кацане на пилотирана мисия до Марс по-късно през 21-ви век.

Станете почитател на Класа