Филематологията ще изучава целувките

В световната наука се появи нова дисциплина с официалното название филематология (philematology). Новото направление ще изучава фундаменталните физиологически, психологически и други особености на целувката, съобщи БТА.
Официалното признаване на филематология за наука е станало на конгреса на Американската асоциация за прогрес в науката (American Association for the Advancement of Science). Учените вече многократно са правили изследвания в рамките на филематологията. В частност е било установено, че романтичната целувка активизира дейността на редица хормони.
Доказано е, че в кръвта на целуващите се намалява нивото на кортизола, предизвикващ стрес, увеличава се концентрацията на окситоцина - на "хормона на доверието" или "хормона на любовта". Освен това целувката помага за отслабването. Специалистите са изчислили, че 2-минутната страстна целувка спомага за изгарянето на до 2 калории. Освен това целувките развиват белите дробове, заглаждат бръчките, добра профилактика са срещу кариеса.
Психолози от Берлинския университет са установили, че дори три 20-секундни целувки от сутринта стигат, за да се поддържа романтичното настроение през целия ден. А наблюдения на сто двойки на различна възраст са показали, че продължителността на идеалната целувка е 3 минути. При това е желателно двамата да се гледат в очите, предаде РИА "Новости".

Станете почитател на Класа