Вятърните паркове са достатъчни, за да захранят планетата с електричество

Крайбрежни вятърни електроцентрали могат самостоятелно да доставят над 40 пъти повече електричество от количеството, необходимо на планетата, смятат експерти, цитирани от в. "Дейли телеграф".
Дори и ако работи на една пета от пълния си капацитет, глобална мрежа от 2,5-мегаватови вятърни турбини, разположени в обезлесени райони с топъл климат далеч от градските центрове, могат лесно да задоволяват световните нужди от електроенергия.
Засега само част от енергийните нужди се задоволяват чрез вятърната енергия, дори и във Великобритания, която е смятана за най-ветровитата страна в Европа.
За целите на новото изследване екип международни учени, ръководен от проф. Майкъл Макелрой от Харвардския университет в САЩ, разделил света на райони с площ около 3300 кв. км и определил местата, които са подходящи за строеж на вятърни паркове. Учените изчислили потенциала на бъдещите вятърни турбини, като използвали данни за скоростта на вятъра, плътността на въздуха, разстоянието между турбините и размера на турбинните лопати.
Резултатите от изчисленията им са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Станете почитател на Класа