НАСА разработи подробна карта на невидимите лунни кратери

Американски астрономи разработиха подробна карта на кратерите, разположени около Южния полюс на Луната, съобщи Лента.ру, позовавайки се на прессъобщение от НАСА.
В рамките на изследването учените са проучили повърхността на кратерите с помощта на 70-метровия радар на радиотелескопа Goldstone. Антената, която по размер се равнява на три четвърти от стандартно футболно игрище, изпратила 90-минутен радарен сигнал с мощност 500 киловата на 373 046 километра до Луната. Сигналът бил отразен от неравния лунен терен и бил засечен от две от 34-метровите антени на Goldstone на Земята. Времето, за което сигналът е пропътувал разстоянието до Луната и обратно, е било около две секунди и половина. Астрономите са успели да получат подробна карта на участък с размери 500 на 400 километра с разделителна способност около 40 метра на пиксел и грешка във височината до пет метра. Картата ще подготви мисията LCROSS за среща с кратер близо до лунния южен полюс, който винаги е в сянка. „Тези лунни кратери винаги са били невидими за човечеството. Сега разполагаме с изключително точна карта“, коментира Барбара Уилсън, която е част от екипа на НАСА.
За установяване на дълбочината на кратерите изследователите са сравнили информация, събрана от Goldstone, с тази от японската сонда „Кагуя“. Апаратът, който приключи своята мисия на 11 юни 2009 г., използва лазерни висотомери, за да събере подробна информация за релефа на полярните региони на земния спътник. Според изследователите изработената карта ще бъде от полза на апаратите LCROSS и LRO, които в момента са на път към Луната. Стартът на тази космическа мисия се състоя на 19 юни тази година. Планира се автоматичните сонди да изследват полярните кратери на Луната, до които не достига слънчевата светлина, за да търсят запаси от лед, натрупани след обстрела на спътника от комети.
Картата на терена на Южния полюс на Луната може да бъде видяна на този адрес: http://www.nasa.gov/topics/moonmars/features/moon-20090618.html.

Станете почитател на Класа