Древна вулканична дейност дала началото на цикъл от ледени епохи

Серия от вулканични изригвания са дали на нашата планета ледената покривка и са поставили началото на цикъл от ледени епохи в древния климат, който продължава и до наши дни, според нова теория, цитирана от „Дискавъри“.
Въпреки че разглеждаме полярната шапка като постоянно явление, ледът на Земята е имал разнообразно минало. Преди 34 млн. години планетата е била много по-топла, отколкото е днес, а Арктика е представлявала обширно блато. По повърхността на Южния полюс се забелязвали само няколко малки ледника, а полярни шапки изобщо не са съществували. Изведнъж високите температури на Земята мистериозно са се понижили. Ледът се настанил на полюсите и започнал да настъпва към екватора. Според Стивън Катър от Минно-технологическия институт в Ню Мексико и екип от изследователи серия от масивни вулканични изригвания се простирали на територията на почти цяло днешно Мексико, както и части от щатите Ню Мексико, Аризона, Колорадо и Айдахо. Вследствие на това огромни количества пепел са попаднали в атмосферата, блокирайки по този начин достъпа на слънчева светлина до Земята. Няма доказателства обаче, че това е продължило повече от няколко години или евентуално няколко десетилетия. Според теорията пепелта е попаднала в световния океан заедно с дъжда, донасяйки във водата милиони тонове желязо, което е захранило колонии от водорасли. Фотосинтезиращите създания използвали слънчевата светлина, хранителните вещества и въглеродния диоксид. Те изсмукали милиарди тонове от парниковия газ от атмосферата, което довело до изстудяването на планетата.
Мощните вулканични взривове са възникнали между 50 и 15 млн. години по-рано. Всеки от взривовете е бил огромен. В сравнение с тях изригването на вулкана Пинатубо през 1991 г., при което температурите паднаха с 0,5 градуса по Целзий, изглежда незначително.
Учените изчисляват, че в резултат на вулканичните взривове в атмосферата са попаднали около 400 куб. км пепел – достатъчно количество, за да се запълни Каспийско море пет пъти. Кумулативният ефект върху климата е бил огромен и е продължил милиони години. Въпреки че директните ефекти от тази вулканична дейност са избледнели, ледените покривки, схемите на ветровете и промените в земната орбита са достатъчни, за да ни държат в цикъла на ледените епохи, които се появяват на всеки 20-100 хиляди години.

Станете почитател на Класа