Динозаврите не са били толкова огромни, колкото в холивудските филми

Динозаврите вероятно не са били толкова чудовищно големи, колкото учените и холивудските филми ни караха да вярваме досега, съобщи в. „Дейли мейл“.
Според някои изследователи досегашният метод, използван за изчисляване на масата на динозаврите, е бил погрешен. В резултат размерите на някои от древните животни са били преувеличени.
Апатозавърът например, който е един от най-големите динозаври и се смяташе, че е тежал 38 тона, може би е бил само 18 тона.
„В продължение на 25 години палеонтолозите използваха установен статистически модел, за да изчисляват масата на гигантските динозаври и други големи животни от изчезналите видове. След като направихме някои изчисления в референтния модел обаче стана ясно, че статистическият модел има сериозни недостатъци и динозаврите вероятно са били около два пъти по-малки, отколкото се смяташе досега“, заяви д-р Гари Пакард от Държавния университет в Колорадо, САЩ.
Референтният модел съдържа 33 вида четириноги бозайници, чиято маса варира от 47-грамов гризач до слон, тежащ 4 тона. Учените екстраполирали мерките на тези животни, за да изчислят телесната маса на динозаврите. Математическа грешка, свързана с логаритмите обаче, е довела до сериозно завишаване при изчисленията, смята екипът на д-р Пакард. Теглото на други динозаври също е било преизчислено. Така например масата на стиракозавърът намалява с 21% – от 4,2 до 3,3 тона, а масата на диплодока олеква с 27% – от 5,5 до 4 тона. Що се отнася до дължината или височината на динозаврите, няма грешка, защото те се определят от размерите на костите им, обясни д-р Пакард.

Станете почитател на Класа