Изобретиха материал, който внезапно променя цвета си

Американски изследователи създадоха материал, който мигновено променя цвета си под въздействието на външно магнитно поле, предадоха ЮПИ и БТА.
Мънистата или "магнитохроматичните микросфери" притежават изключителна структурна стабилност и са съвместими с различни видове дисперсна среда, като вода, спирт, хексан и дори полимерни разтвори.
Обратно на редица конвенционални методи внезапната смяна на цвета става без промяна в структурата или присъщите свойства на самите микросфери, отбеляза Ядун Ин от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Онова, което се променя, са магнитните полета, които въздействат външно върху ориентацията на микросферите - фотоничните кристали. Изследването ни осигурява нов механизъм, предизвикващ смяна на цвета на материалите. Сега за пръв път може да се премине към масово производство на стабилни фотонични материали, които сменят цвета си, допълни Ин.
В изследването са участвали и учени от Националния университет на Сеул, Южна Корея. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Chemical Society.

Станете почитател на Класа