Свръхнова от неизвестен вид може би произвежда антиматерия

Екип от израелски астрономи наблюдаваха свръхнова, която не принадлежи към нито един от известните досега видове подобни обекти, съобщиха New Scientist и Lenta.ru.
Обектът, който е получил името SN 2005E, се намира на разстояние 100 млн. светлинни години от Земята. По външни признаци SN 2005E може да се причисли към класа на свръхновите – с този термин се обозначават звездите, чийто живот приключва с взрив. Въпросното космическо тяло обаче носи и редица характеристики, които го отличават от всички известни досега видове свръхнови. Вероятно тя е нов тип космическа експлозия, като се предполага, че подобни взривове са разпръснали голямо количество антиматерия в нашата галактика.
Известните на учените свръхнови се делят на четири вида - Ia, Ib, Ic и II. Първият вид представлява взрив на бяло джудже в двойна система. Обектът SN 2005E обаче избледнява много по-бързо от свръхновите от вида Ia. Най-често срещани са последните три вида свръхнови, които възникват при експлозията на масивни звезди. Във вътрешността на огромните космически тела се образува желязно ядро, което експлодира под въздействието на собствената си гравитация. При експлозията се изхвърля по-голямата част от материала на звездата в околното пространство с голяма скорост, пораждайки ударна вълна, която впоследствие формира видимия остатък от свръхновата. Подобни свръхнови се появяват на практика винаги в гъстонаселени райони на Вселената. SN 2005E обаче се намира на пусто и отдалечено място в своята галактика.
Друго необикновено свойство на новооткритата свръхнова е огромното количество калций във веществата, получени при изгарянето й. Според една от хипотезите, предложени от авторите на изследването, странната свръхнова в миналото вероятно е била бяло джудже, което е „крадяло“ газове, обогатени с хелий, от съседните звезди. При експлозията са възникнали реакции на термоядрен синтез, при които от хелия са се образували по-тежки елементи като калций. Ако тази теория се потвърди, тя ще помогне в разрешаването на две по-стари астрономически загадки – голямото количество антиматерия в центъра на Млечния път и произхода на калиций-44 в Слънчевата система.
При експлозията на звезди, съдържащи много хелий, се образува голямо количество от изотопа титан-44, който изпуска позитрони – антиматериалните „събратя“ на електроните. Освен това титан-44 се превръща в изотопа калций-44, който представлява около 2% от цялото количество калций в Слънчевата система.
SN 2005E не е единствената свръхнова от неизвестен вид, наблюдавана за последните няколко месеца. В началото на юни се появи информация за необикновено „дългосвиреща“ свръхнова SCP 06F6. Малко по-късно медиите съобщиха, че 14-годишно момиче е наблюдавало необикновено бледа свръхнова, а през май група астрономи обявиха, че са забелязали „невидима“ свръхнова.

Станете почитател на Класа