Телескопът "Хершел" направи първата си снимка

Космическият телескоп "Хершел", който беше изстрелян на 14 май, за да изучава образуването на звездите и галактиките, направи първата си снимка, съобщиха Би Би Си и БТА.
Новата европейска космическа обсерватория на стойност 1 млрд. евро „отвори очи“ към космоса миналата неделя. Снимката е на добре известната галактика Месие 51 (М51), разположена само на 35 милиона светлинни години от нас, но е с безпрецедентно висока резолюция. Направени са три снимки, които са насложени една върху друга, което позволява да се видят много ясно ръкавите и звездните купове.
Снимката е направена още преди уредите да са добре настроени. Тя показва огромния капацитет на „Хершел“, след като бъдат оптимизирани всичките му системи. Учените, свързани с мисията, са въодушевени от резултатите на първите опити на „Хершел“. Телескопът сега е на разстояние 1,4 млн. км от Земята. Той ще наблюдава светлината, излъчвана от галактики, които досега бяха прекалено далечни за наблюдения. Предвижда се „Хершел“ да функционира три години и половина.

Станете почитател на Класа