Изобразиха механизма, отговарящ за формирането на паметта

Способността на запаметяваме и да формираме нови спомени е от изключително значение за ежедневното ни съществуване и идентичността ни. Ново изследване, осъществено от екип от американски учени, показва за първи път образ на механизма, който стои в основата на формирането на дълготрайната памет, съобщи „Сайънс дейли“.
Откритията представляват първото визуално доказателство, че при формирането на спомените се образуват нови протеини в синапса – връзката между невроните, с което се увеличава силата на синаптичната връзка и се подсилва паметта.
Когато се разсъждава върху това какво се случва в мозъка на молекулярно ниво, трябва да се имат предвид две основни свойства на паметта. Първо, поради факта, че твърде много информация трябва да бъде съхранявана за дълъг период от време, се налага поддържането на определена стабилност. Второ, за целите на ученето и адаптирането системата трябва да бъде много гъвкава.
По тази причина изследването се фокусира върху синапсите, които са основното място на обмен и складиране в мозъка. Те формират обширна, но и постоянно изменящата се мрежа от връзки, чиято способност да се променя и адаптира, наречена синаптична гъвкавост, може да се окаже основата на процеси като учене и запаметяване. Ако тази мрежа се променя непрекъснато обаче, логично изниква въпросът как наученото остава запаметено и как се формира. Досега бе известно, че важна стъпка във формирането на дълготрайната памет е произвеждането на нови протеини на място в синапса, което обаче досега не беше визуализирано. С използването на флуоресцентен протеин, който лесно може да бъде засечен и проследен, може директно да бъде изобразен процесът на синтезиране на протеини по време на формирането на спомени.

Станете почитател на Класа