Бактериите могат да предвиждат бъдещето и да се подготвят за него

Учени установиха, че бактериите могат да предвиждат и да се подготвят за бъдещи събития, съобщава "Медикал нюз тудей", цитиран от БТА.
Специалистите изучавали микроорганизми, обитаващи среда, която се променя по предсказуем начин. Бактериите от вида E.coli., например, които "пътуват" през храносмилателната система, са открили, че един тип захари - лактоза – винаги е следван от втори тип захари - малтоза. Специалистите са установили, че освен гените, даващи възможност на бактериите да смилат лактозата, частично активни били и тези, отговарящи за оползотворяването на лактозата. Когато обаче дали първо малтоза на бактериите, учените не отчели активност в гените за лактоза. Това означава, че бактериите инстинктивно са се научили да се подготвят за порцията малтоза след "аперитива" от лактоза.
Учените смятат, че тази способност представлява еволюционна стратегия, която увеличава шансовете за оцеляване на бактериите. Откритието има и практически приложения. Генномодифицирани микроорганизми, които участват във ферментацията на растителни вещества и в производството на биогорива, могат да работят по-ефективно, ако са получили способността да се подготвят предварително за следващата стъпка в процеса.

Станете почитател на Класа