Нови наночастици ще направят химиотерапията излишна

Наночастици, изработени от екип от учени от университета в Централна Флорида, ще могат да откриват и разрушават тумори, което ще спести на пациентите токсичната химиотерапия, съобщи вчера „Сайънс дейли“.
Мануел Перес и неговият екип са използвали лекарството таксол за техните клетъчни изследвания, тъй като то е един от най-често използваните химиотерапевтични медикаменти. Таксол обикновено има голям брой отрицателни странични ефекти, тъй като нанася поражения и на здравата тъкан, както и на раковите клетки. Наночастиците, разработени в лабораторията на Перес, са модифицирани така, че да могат да пренасят въпросното лекарство само до раковите клетки, с което се осъществява насочено лечение на заболяването, без да се увреждат здравите клетки. Това е постигнато с прикрепването на дериват на фолиевата киселина, който раковите клетки консумират в големи количества. Тъй като наночастиците носят и флуоресцентна боя и магнитно ядро от железен оксид, тяхното местоположение в клетките и организма може да бъде установено чрез оптичен образ и ядрено-магнитен резонанс. Това позволява да се проследи как туморът отговаря на лечението.
Наночастиците могат да бъдат използвани и без лекарство за локализиране на евентуален тумор. Ако няма раково образувание, биоразтворимите частици няма да се прикрепят към тъканта и ще бъдат елиминирани от черния дроб. Ядрото от железен оксид ще бъде използвано от организма като обикновено желязо. Ако в организма има ракови клетки, те се свързват с наночастиците чрез клетъчни рецептори, които служат като „входове“. Наночастиците влизат в клетките и оставят своя товар от железен оксид, флуоресцентна боя и лекарство, с което позволяват раковите клетки да бъдат локализирани и подложени на лечение.
„Уникалното в нашата работа е, че наночастицата играе двойна роля – като диагностичен и терапевтичен агент в биоразтворима и биосъвместима форма. Въпреки че резултатите от изследванията са в начален етап, те са много окуражаващи“, смята Перес.

Станете почитател на Класа