Телефоните ще се зареждат с радиовълни

От финландската компания Nokia обявиха, че разработват технология, която ще събира достатъчно енергия от радиовълните, за да зарежда мобилните телефони, съобщи сайтът Technology Review.
Заобикалящите ни радиовълни, излъчвани от антените на другите мобилни апарати, Wi-Fi предаватели и телевизионни кули, биха могли да се преобразуват в електрически поток, който да поддържа батерията на телефона заредена, твърдят от изследователския център на Nokia в Кеймбридж.
Учените разработват прототип на телефон, който може да събира до 50 миливата електромагнитни вълни, които да се превръщат в електрическа енергия. Разработените досега прототипи могат да събират едва от 3 до 5 миливата.
Устройството на Nokia ще работи на същия принцип като детекторните радиоприемници или радиочестотните идентификатори – чрез превръщане на електромагнитните вълни в електрически сигнал. За да се увеличат количеството енергия, което може да бъде събрано, и обхватът, на който ще може да работи, Nokia се фокусира върху събирането на много различни честоти в голям обхват от 500 мегахерца и 10 гигахерца.
Тази технология не може да осигури енергия на телефона по време на разговор. Теоретично в режим на готовност обаче телефонът би могъл да се зареди за определен период от време. От Nokia планират новите телефони да се появят на пазара от 3 до 5 години.

Станете почитател на Класа