Океаните може би предизвикват колебания в магнитното поле на Земята

Магнитното поле на нашата планета, за което дълго се смяташе, че е предизвикано от разтопени метали, въртящи се около ядрото й, може би всъщност е породено от океанските течения, сочи ново проучване, цитирано от в. „Дейли телеграф“.
Според проучването движението на такива огромни обеми солена вода по повърхността на Земята досега е било сериозно подценявано от учените като източник на магнитно поле. Ако подобни предположения се докажат, това ще доведе до революция в геофизиката, коментира изданието.
Магнитното поле на Земята е жизненоважно, тъй като то се простира на десетки хиляди километри в пространството и защитава планетата от слънчевата радиация. Неговият произход обаче бе загадка до началото на миналия век, когато бе прието, че най-вероятно се заражда в ядрото на планетата.
„Всички приеха това обяснение, но действително то никога не беше доказано“, заявява професор Грегъри Рискин от Северозападния университет в Илинойс. Неговото изследване предполага, че магнитното поле на Земята всъщност е свързано с движението на Световния океан. Солта в океанските води е проводник на електричество, което означава, че при движението им се създават електрически и магнитни полета. Той изследва начина, по който магнитното поле на Земята се променя постоянно, като се засилва в някои райони и отслабва в други. Рискин предполага, че те зависят от промените в океанските течения. В северната част на Атлантическия океан например промените в силата на теченията са съвпаднали с резки промени в магнитното поле. Освен това се смята, че промените в теченията могат да обяснят внезапните смени на двата полюса, като последната такава е станала преди 780 хил. години.

Станете почитател на Класа