Шафранът предпазва от загуба на зрение

Ястия като пилаф и паеля крият тайната към предпазването от загуба на зрението, твърдят италиански и австралийски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф" и БТА.
Учените от университета на Акуила и колегите им от университета на Сидни са установили, че подправката шафран, която традиционно се използва в индийската, италианската и испанската кухня, предпазва от най-често срещаните форми на слепота.
Данните от изследването сочат, че редовната консумация на шафран помага на деликатните клетки в очите, които са необходими за зрението, да станат по-устойчиви на заболявания. Експерименти с животни са показали, че подправката предпазва очите от увреждания, причинени от ярката слънчева светлина, и забавя развитието на генетични заболявания като пигментозен ретинит. Изследователите са установили още, че шафранът влияе благоприятно при дегенерация на макулата - най-честата причина за загубата на зрение с напредването на възрастта. Дегенерацията на макулата засяга над 500 хил. души във Великобритания и около 2% от хората над 50 години страдат от тази болест, причинена от настъпили нарушения в клетките на ретината.
Според началните експерименти пациентите, които са започнали да използват шафран, са показали подобрение при вече констатирани клетъчни увреждания.

Станете почитател на Класа