Човешкото ухо вдъхнови създаването на универсална антена

Учени от Масачузетския технологичен институт създадоха миниатюрна антена, която може да получава всякакъв радиосигнал на базата на човешкото ухо, съобщи „Дискавъри“.
„Човешкото ухо е много добър спектров анализатор“, смята Раул Сарпекхар, който е един от участниците в екипа. „Ние копирахме някои от хитрините му и ги прехвърлихме върху електроника.“
Уникалната структура на човешкото ухо му позволява да улавя широк спектър от звуци. Спирала с хиляди миниатюрни власинки с различен размер му помага да разграничава всяка честота от 100 до 10 000 херца и да предава тази информация на мозъка.
Учените са заимствали този процес, за да създадат миниатюрен чип с размери 1,5 на 3 мм, който произвежда електромагнитни вълни в отговор на радиочестоти. Вълната активира мрежа от радиоприемници, които действат като власинките в ухото и разкриват честотата на вълната. Обхватът на универсалната антена е милион пъти по-голям от този на човешкото ухо. Съществуват и други устройства със същите свойства, но те изискват много повече мощност, докато универсалната антена работи с приблизително същото количество енергия като мобилен телефон. Затова тя би била много подходяща за портативни електронни устройства.
Едно от първите приложения на универсалното радио би могло да бъде елиминирането на шумовете в сигнала. Ако звукът от мобилния телефон прекъсва, чипът би могъл да се прехвърли към друга дължина на вълната. Така могат да бъдат премахнати и „снежинките“ от телевизионния образ или при бавна интернет връзка и неточни GPS сигнали.

Станете почитател на Класа