Ще правят органи за трансплантация от стволовите клетки на прасета

Изследователи от Института по биохимия и клетъчна биология в Шанхай, Китай, са открили начин да трансформират обикновени клетки от възрастни прасета в мощни стволови клетки, съобщават Ройтерс и Би Би Си, цитирани от БТА.
Учените се надяват, че постижението им ще подпомогне изследванията върху човешките болести. Методът освен това може да се използва при отглеждането на животни за трансплантация на органи, както и на животни, устойчиви на заболявания като свински грип. Досега са правени много опити да се трансформират възрастни клетки от животни като прасета в плурипотентни стволови клетки, но те са били неуспешни. Д-р Лей Сяо и колегите му са препрограмирали клетки, извлечени от ухо и костен мозък на прасе, чрез коктейл от химикали, доставен до клетките от вирус. Направените след това тестове са показали, че препрограмираните клетки са способни да се развият във всеки от клетъчните типове, които изграждат трите пласта на ембриона.
Ембрионалните стволови клетки могат да се превръщат във всеки тип клетки в тялото, припомнят специалистите. Изследователите обясняват, че прасетата са идеален източник за материал за трансплантация, тъй като органите им са сходни по функции и размери с човешките. Препрограмираните клетки могат да бъдат използвани за получаването на свински органи, съвместими с човешката имунна система, като по този начин ще се сведе до минимум рискът от отхвърляне. Клетките могат да бъдат използвани и за наподобяването на човешки болести при прасета. Това ще позволи на учените да тестват нови терапии, без да се налага набирането на доброволци.

Станете почитател на Класа